2010. november 23., kedd

CardCaptor Sakura




A CardCaptor Sakura (Kártyavadász Szakura) Clampék talán leghelyesebb és néhány éve még legismertebb alkotása volt. Nem hiába lettek a CCS főszereplői, Sakura és Shaoran, az egyik legújabb crossover CLAMP műnek, a Tsubasa Chronicle-nek is a főszereplői.

Műfaját tekintve mahou shoujo, vígjáték és dráma.

A manga 12 kötetes, és itt is fel lehet osztani két elkülönülő, de összefüggő részre a történetet, amiknek hangulata nem olyan eltérő, mint a Magic Knight Rayearthben. Az anime sorozatba több filler epizód és kártya (ha lehet ezt így nevezni) is bele került, de az eredeti történet maga nem sérült. Készült hozzá két mozifilm és több special is, de ezek történetükben függetlenek a mangától, csak a karakterek maradtak meg és szerencsére az alapszituáció is. Egy kis extra.

Történetünk főhősnője a címben szereplő kártyavadász Sakura, teljes nevén Kinomoto Sakura. Sakura egy japán általános iskolás, életvidám, félárva kislány, akinek van némi varázsereje. Apukájával és bátyjával él együtt. Egyszer talál egy rejtélyes könyvet apukája könyvtárában, amiből egy fura repülő kis állatka bújik elő, és közli Sakurával, hogy kiválasztotta egy fontos feladatra. Ő Kerberosz (a barátainak csak Kero-chan), a könyv pecsétjének őre. Sajnos a pecsét megtört és a könyvben szunnyadó kártyák elszabadultak, hogy bajt okozzanak a világban. Sakura feladata lenne ezeket a kártyákat elkapni és visszaváltoztatni, mielőtt bekövetkezne a katasztrófa. Ezeket a kártyákat és Kerberoszt még Clow Reed, egy nagy hatalmú varázsló teremtette, és halála előtt minden erejét beléjük helyezte, ezért különösen veszélyesek.

Maga a történet két nagyobb részre botható. Az elsőben közelebbről megismerjük Sakurát, családját és barátait, illetve Sakura ebben a részben gyűjti a kártyákat segítőivel. A második nagyobb részben (ami a 7. kötettől kezdődik) egy cserediák érkezik Sakuráék iskolájába Angliából, aki hamar beilleszkedik kedvességével. Mi mégis tudjuk, ki is ő valójában, amíg hőseink csak tapogatóznak. Mindeközben Sakura nem egy megmérettetésen és teszten esik keresztül.

Összességében elmondható a mangáról, hogy bár a fiatalabb korosztály számára készült, az idősebbek is élvezhetik a Clampékra olyan jellemző misztikum és helyes karakterek miatt. A kevésbé fontos karakterek kapcsolatai és érzései is mélyen ki vannak dolgozva. A manga grafikája még a régi Clamp stílusban készült, amikor még nem nyújtották el annyira a figuráikat. A képek mindenhol igényesen és szépen vannak megrajzolva. A TV sorozat grafikája is egész jó. Az egyik legsikeresebb Clamp műről lévén szó mindenkinek csak ajánlani tudom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése