2010. november 15., hétfő

Chobits




A Chobits egy alternatív jelenben játszódik, ahol gyakorlatilag minden ugyanolyan mint a valóságban, a személyi számítógépeket leszámítva. Egy ügyes tudós létrehozta a persoconoknak nevezet emberekre hasonlító számítógépeket, amik úgy járnak, beszélnek és viselkednek mint az emberek néhány program segítségével. Bár csak tárgyak nem tudja senki függetleníteni magát tőlük, főleg egy olyan nagy városban, mint Tokió, ahol az egész lakosság körében el vannak terjedve a persoconok. Van, aki divatból szeretne, mert mindenkinek van; aki a munkája megkönnyítésért veszi; aki pótolni szeretné az elveszett „kedvest”; aki jobban megbecsüli, mint a saját családtagját.

Történetünk főhőse Motosuwa Hideki, 19 éves ronin. Vagyis nem sikerült a főiskolai felvételije, és ezért most vidékről Tokióba költözött, hogy előkészítőre járjon, emellett a megélhetéséért is megdolgozik. Nagyon szeretne egy persocont, de nincsen pénze rá. Így csak álmodozik róla. Egyik este hazafelé menet a munkából talál egy kidobott persocont a szemétben, amin el is csodálkozik. Haza viszi és miután sikerül beindítania rájön, hogy olyan mint egy gyerek, mivel nincs operációs rendszere, és semmilyen adata. Ami azért furcsa mert akkor hogyan tud mozogni? Mindenesetre megállapítják, hogy valamilyen tanulóprogramja van, mert utánozza Hidekit és így tanul meg dolgokat. Közben az egyik persoconfan ismerős megpróbál utánanézni az egyedi gyártású persoconnak, és nem akármire bukkan... Miközben a háttérből figyelik őket...

Ez a történet hasonlít a Ghost in the Shellre vagy a 200 éves ember című filmre, abban hogy itt is az a kérdés, hogy lehet-e a persoconoknak (azért nem robotok, mert a teremtőjük nem akarta őket a 3 robot törvényre kötelezni) lelke, és lehet-e rájuk emberként, vagyis személyként tekinteni. Fel is teszik a Chobitsban a kérdést, hogy ezeknek a személyi számítógépekből kifejlődött persoconoknak (az angol personal computer kifejezést rövidítve) miért is van emberi formájuk, és lehet-e igazán szeretni őket? (A Hörbi, Kicsi Kocsira még annyiban hasonlít, mint az érző autó, aminek saját akarata és érzékeny lelke van, mert egy kedves lelkű, érzékeny ember alkotta meg, ahogy a Chobitsokat is.)

A 8 kötetes Clamp mangából készült egy 24 részes tévésorozat, egy Special, és 3 Recap. A Chobits Special összesen 6 perces, amiben Sumomo és Kotoko akcióznak. A Recap 3 részes, egyenként 20 percesek és egy-egy mellékszereplő pár visszaemlékezéseit tartalmazzák Chiről és Hidekiről. Gyakorlatilag ezzel a három részel foglalják össze az egész sorozatot. Műfaját tekintve ecchi, seinen, és romantikus vígjáték. Lányoknak és fiúknak egyaránt ajánlom!

A manga talán egy kicsit túl pikáns a mai, hazai manga piacra, de ki tudja... Hátha...

2 megjegyzés:

  1. ez volt ez első animem, amit úgy néztem meg, hogy tudtam is, hogy mik azok az animék. :D Úgy örülök, hogy írtál róla. ^.^

    VálaszTörlés
  2. Nekem is az elsők között volt. :)

    VálaszTörlés