2010. november 4., csütörtök

X





Egy különleges képességű fiatal fiú érkezik Tokióba. Találkozik régi barátaival és újakat is szerez. Ő Kamui Shiro, aki lázadó korszakát éli, és mindenkivel bizalmatlan, mint a mangából kiderül, okkal. Teljesen egyedül van, úgy érzi, csak magára számíthat, és hogy megvédje gyerekkori barátait, megpróbálja őket távol tartani magától, míg mindenki mást, aki tisztában van kilétével, megtámad. Kamui kiválasztott, akinek megadatott, hogy válaszon két sors közül, ami nem csak a saját, de embertársai sorsát is befolyásolja majd. Az ő érkezésének hallatára különleges képességű emberek gyülekeznek két csoportot alkotva: Égsárkányok és Földsárkányok. Kamui az egyik csoport vezetőjévé kell, hogy váljon, de a dolog nem ennyire egyszerű...

1999-re több, magát prófétának, látnoknak nevező ember megjósolta a világvégét. Persze ezt csak az ördög számának tükrében. A manga alapja az Apokalipszis könyve, ahol az angyalok pecséteket törnek fel, hogy a világot elpusztítsák. A Pecsétek jelen esetben az Égsárkányok, az Angyalok pedig a Földsárkányok. Ezt a mangát a Clamp nevű csoport követte el. 1985-ben alakultak 11 taggal, akkor még az RG Vedát együtt kezdték el. Aztán lemorzsolódtak a mostani négy tagra. Az X egy olyan mangájuk volt, ami tíz évig végig kísérte őket, és még a mostani alkotásaikra is rányomja a bélyegét (lásd Tsubasa Chronicle). A 18 és fél kötetnyi mangán figyelemmel kísérhetjük a rajzolási technikájuknak változásait. Sajnos évek óta szünetel a kiadása egy kulcsfontosságú résztől.

Készült belőle 1996-ban egy kb. másfél-órás film, 2001 és 2002 között egy 24 részes sorozta, és egy OVA (ami gyakorlatilag egy kimaradt rész a sorozatból). Mind a kettőben vannak eltérések a mangához képest (főleg a karakterek halálozását illetően). A tv sorozat valamennyivel mangahűbb, mint a Movie. A sorozat később is készült így többet tudhattak már az eredeti történetből. A sorozatnak szebb grafikája is van. A TV-ben nagyobb teret engedtek az extra fejezetek megfilmesítésének is, hogy kitöltsék az űrt, és jobban bemutassák a karaktereket. De mivel befejezetlen a manga, ezért egyik se tekinthető hiteles adaptációnak. Ellenben amikor Clampékat a befejezésről faggatták azt elárulták hogy nem olyan lesz, mint a sorozat lezárása, de a filméről nem beszéltek...

A film már rögtön egy kekkai lerombolásával indít, miközben Kamui visszatér Tokióba. Bár a manga fontosabb eseményeit dolgozza fel a "nagy találkozások" és az elhangzott beszélgetések más körülmények között zajlottak a mangában. Egy karaktert, Kakyot teljesen kicserélték egy Asagi Shogo nevű pasasra, aki Yutohoz hasonlóan a vizet manipulálja. Változtatás még, hogy az Ég- és Földsárkányok már ismerik egymást, csak a Kamuikat nem.

Nekem személy szerint egy nagy kedvencem, többek között a sok szerethető karakter miatt. Mindenkinek bátran merem ajánlani egy bizonyos kor felett, még a fiúknak is (nem kell irtózni tőle, hogy CLAMP), mert a 7. kötettől már elég véres és drámai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése